Bergs Grafiska: Checklistan

  

 En checklista kan i och för sig bli hur stor som helst beroende på hur detaljerad den ska vara. För själva dokumentdelen blir den klart teknisk. Beställer du trycksaker sällan är det lämpligt att lägga upp det som ett projekt, där du definierar uppgiften och vilka förutsättningar som finns, väljer projektdeltagare, gör en tidsplan m.m. Viktigt är här, som även vid ett mer rutinmässigt upplägg, att du bara har en beställare per projekt. Annars ökar komplexiteten markant.

Bakgrund
Mål eller vad som ska lösas
Strategi (kan gälla det kreativa - särdrag hos målgruppen, marknadsstrategi, reklamstrategi etc.)
Målgrupp
Budskapsinnehåll och utformning
Resurser (egna och externa, kostnader, intäkter)
Tidsplan med avstämningspunkter
Produktion (bilder, original, repro, tryck, bind, distribution)
Utvärdering

Färdigt material för tryckning
Vem sa att det här skulle vara lätt? En första förutsättning är att du kan ditt program.
Det är mycket att tänka på när du ska lämna färdigt digitalt material för tryckning. Fast med normal ordning och en skriftlig beställning är det inte så svårt. Tag kontakt med oss på Bergs Grafiska i ett tidigt skede så kan vi tillsammans se till att det flyter lätt.

Tag också för vana att redan från början döpa alla dina filer med rätt ändelse, t.ex. .tif, .eps, .qxd, .indd e.t.c.
Dessutom används både mac och pc parallellt i större utsträckning och då bör du se till att filnamnen inte innehåller snedstreck eller börjar med ett mellanslag eller punkt (ger även en del problem i mac OS).

För att du inte ska tappa sugen efter att ha läst checklistan (det finns en till för bokbinderidelen som knäcker de flesta, epostas till dig om du är intresserad) vill vi redan nu berätta att sedan tre år är vårt arbetsflöde helt uppbyggt på formatet pdf, som betydligt underlättar ditt arbete med att skicka digitala original. Då behöver du bara skicka 1 fil, som kommer att innehålla bilder, typsnitt m.m. Det finns förstås en del viktiga aspekter att ta hänsyn till när du ska göra en korrekt pdf-fil också. Vi visar dig hur du ska göra.
Du kan också ladda hem en pdf-fil med vår guide med 21 regler som enkelt beskriver de vanligaste fällorna i layoutprogrammen.

Checklista grund
(vad som vanligtvis saknas och då förstås krånglar till det)
1. Skriftlig beställning med leveranstid och leveransadress. Använd gärna vårt formulär, se under Beställning.
2. Kontrollera att ditt grundmaterial är komplett.
3. Utfall på 3-5 mm krävs för bilder som ligger kant i kant med formatet
4. Kontrollera att din CD går att läsa på en annan dator än din egen.
5. Rätt dokument, rätt bilder (högupplösta, oftast 300 dpi och innehåller bilden text gäller minst 600 dpi) och illustrationer. Många layoutprogram har "samla ihop"-funktioner.
6. Filer ska ha "efternamn", t.ex. .tif, .eps, .indd, .qxd m.fl och att filen inte börjar med ett mellanslag eller punkt
7. Använd inte typsnitt som ni inte äger
8. Utskrift eller fax eller pdf som vi kan kontrollera emot.
9. Kort beskrivning om syftet - till vem, var, hur, vad som ska uppnås. Fokus på kvalitet, pris och eller leveranstid? Eller alla tre?

Checklista för pdf
När du ska skicka ett pdf dokument för tryck tar du ett steg till i arbetsflödet. Fördelen är att du bara behöver skicka en fil.
1. Se till att ditt grunddokument är korrekt, se 17 rätt och lämpliga delar av checklistan för öppna dokument nedan..
2. Exportera till pdf eller skriv ut till en postscriptfil med Adobe PS som skrivare och som ppd använder du Acrobat Distiller.
3. Gör en pdf med kompatibilitet 4.0 (1.3) för att bl.a. få en tvådimensionell pdf. Inställningen ska vara för högkvalitativt tryck. (Inställningarna kan du av oss)
4. Detta är själva principen, men verkligheten är ofta mer komplicerad. Moderna arbetsflöden arbetar med komposita (ihopslagna) dokument, men det fungerar inte med äldre program typ QuarkXpress 3.0, där man istället måste skriva ut färgseparerat för att få med trappningsinformationen bl.a.
5. Detta är egentligen punkt 1: Tag kontakt med oss på Bergs Grafiska innan du gör något överhuvudtaget. Ring!

PDF-korrektur
Notera att pdf-formatet (eller digitala skrivare eller din skärmbild) inte visar effekten av övertryck om du angivit det (medvetet eller ej), men på trycket blir det övertryck enligt anvisningarna i ditt program. Se handboken till ditt program. Och prata gärna med oss.
(Om du t.ex. har en färgad platta på din sida som du sedan lägger ett textblock över så att du inte ser plattan och färgplattan är markerad för övertryck kommer den att komma fram vid tryckningen och tryckas över texten. Eller om du lagt en vit text som är markerad för övertryck på en platta eller bild kommer texten inte att synas i tryck fast du ser den på din skärm. Se även punkt 19. nedan. Var också uppmärksam på övertrycksinställningar i filer från illustrationsprogrammen.)
I Acrobat och Illustrator kan du med särskild inställning se effekten av övertryck (ett bra sätt för att kontrollera övertryck).


Checklista för hantering av öppna/editerbara digitala dokument
Offerter baseras på att checklistans punkter är uppfyllda.
Framtagen av Annonsörföreningen, Föreningen Sveriges Tidskrifter, Grafiska Företagens Förbund, Svenska
Förläggareföreningen och Sveriges Reklamförbund.
.
Introduktion
Checklistan har tagits fram för att underlätta för den beställare, som tillhandahåller leverantören ickeslutligt digitalt produktionsunderlag - s k öppna/editerbara dokument - att förvissa sig om att materialet håller en standard som gör det möjligt för leverantören att fullgöra prestationen på ett fackmässigt sätt utan störningar. Slutna dokument (tex xAds och pdf) omfattas inte av checklistan. Checklistan utgår från villkorsföreskrifterna i Allmänna leveransvillkor för grafiska prestationer 1995 (ALG 95).
Detta innebär bland annat:
att leverantören skall ange de kvalitets- och andra krav som ställs på de digitala dokument som beställaren förutsätts tillhandahålla enligt avtalet,
att beställaren skall tillhandahålla de digitala dokumenten i en sådan form att kraven är uppfyllda,
att leverantören svarar för fel på materialet som uppkommit vid prestationens utförande,
att leverantören skall underrätta beställaren om leverantören under bearbetningen uppmärksammar fel i dokumentet.

Kontrollpunkter för beställare
Allmän dokumentinformation
Programspecifikation
1. Ange det eller de program och den eller de programversioner samt den eller de datorplattformar som använts vid framtagandet av relevant material.
Överföringsmedium
2. Stäm av med leverantören att det digitala medium som beställaren avser att använda för dokumentöverföring passar in på leverantörens utrustning.
Säkerställning
3. Presentera utskrift av dokumentet, helst även färgkopior av färgarbeten.
4. Se till att samtliga bildfiler inbegripet lågupplösta bilder, loggor och övriga inmonterade objekt är bifogade och korrekt länkade. Presentera en förteckning över samtliga bildfiler inbegripet lågupplösta bilder, loggor och övriga inmonterade objekt och kontrollera att inga irrelevanta filer tagits med.
5. Ange tydligt om s k markeringsbilder har använts vid ombrytningen.
6. Ange tydligt om rippning skall ske med dekorfärg, och i så fall med vilken eller vilka, eller med CMYK.
Dokumentformat
7. Slutproduktens skurna mått anges som dokumentformat.
Uppslag
8. Uppslag definieras som två sidor. Omslag och pärmöverdrag
9. Omslag utan rygg definieras som två sidor.
10. Omslag med rygg definieras som en sida, framsida, rygg och baksida räknas in i formatet.
11. Skyddsomslag definieras som en sida inklusive flikar och tillägg för pärmtjocklek och utfall.
12. Pärmöverdrag definieras som en sida med 15. mm tillägg för pärm och fals längs alla fyra kanterna.
Dokumentinnehåll
Utfall
13. Se till att utfallande bilder, tonplattor och andra utfallande objekt uppåt, nedåt och utåt ligger 4-5 mm utanför formatet och i innermarginalen/bunten kant i kant.
Färger
14. Se till att samma färgbeteckningar genomgående används i samtliga program för bild och ombrytning. Kontrollera också att icke-aktuella färger avlägsnats ur dokumentet. Se till att vid fyr-färgsjobb samtliga färger i dokumentet är separerade till CMYK.
15. Kontrollera att ingen text som skall tryckas i svart ligger i färgen ”passmärken”.
16. Passmärken definieras med färgen ”passmärken”.
Typsnitt
17. Se till att typsnitten är äkta PostScript®. Avisera leverantören om annat typsnitt används.
18. Se till att de egna typsnitten stämmer överens med leverantörens.
19. Se till att kursiva, feta och andra varianter av använda typsnitt är äkta. Manipulera inte den äkta varianten med hjälp av programmets meny.
Bilder
Beskärning
20. Se till att bilder är beskurna vid skanning till det slutliga formatet.
Bildstorlek
21. Kontrollera att svartvita bilder inte förstoras till mer än 110 %.
22. Kontrollera att fyrfärgsbilder inte förstoras till mer än 130 % och att vid högre förstoringsgrad samråd sker med leverantören.
23. Samråd med leverantören om svartvit bild eller fyrfärgsbild avsevärt förminskas.
Lågupplösta bilder
24. Specificera filformat, datorplattform (Mac eller PC), bildstorlek och beskärning vid beställning av lågupplösta bilder.
Bildkomprimering
25. Samråd med leverantören om lämpligaste filformat och komprimeringsgrad.
Bildfilsformat
26. Samråd med leverantören om lämpligaste filformat för högupplösta bilder.
Tryckanpassning
27. Se till att samtliga färgbilder är tryckanpassade och färgseparerade i CMYK. Lämnas bilder i annat format än CMYK (t.ex. RGB) skall beställaren lämna en förteckning över bilderna samt informera om hur dessa skall färgsepareras.
Leverantörens avstämning och granskning
Avstämning av dokument
28. Leverantören skall kontrollera att det från beställaren översända materialet är överförbart till leverantörens utrustning.
Innehållsgranskning
29. Om leverantören under bearbetningen av dokumentet uppmärksammar fel i text- och bildinnehållet skall beställaren underrättas i enlighet med ALG 95 punkt 12.3.

Trycksaker:
Startsida Trycksaker
Svanenmärkning
Typsnitt
Tips
Checklista
Sök gods