Programvaror 2005-02-02

   

Vilka program ska man ha till grafisk produktion? Finns förstås inga enkla svar på detta utan det beror på vad man vill och ska åstadkomma. Generellt kan man säga att du ska ha ett lämpligt program.Det vill säga ett layoutprogram för layouter, ett bildprogram för bilder, ett illustrationsprogram för teckningar e.t.c. Dessutom är Acrobat från 4.05 (7.0 är senaste version) ett måste i grafisk produktion. Dels kan du använda det för att leverera pdf-filer för tryck antingen med högupplösta eller lågupplösta länkade bilder, dels kan du lätt göra pdf för korr och distibution på Internet.

Mac eller PC? De flesta av våra program har vi i båda plattformarna. De program du som kund använder ska vi också kunna hantera (om det inte är helt uppåt väggarna!). Ett PC-program fungerar oftast utan problem i en mac om det är samma version. Som regel byter vi i alla fall inte plattform utan har du arbetat i PC så fortsätter vi i PC för säkerhets skull.

När det gäller uppgraderingar kan du normalt inte ha sämre än näst senaste version utan att få problem när du ska samarbeta med andra företag.

Sedan några år tillbaka använder vi InDesign (tidigare var det Quark) som huvudprogram för layout och det är det vi rekommenderar kunder som ska köpa sig ett program för layout. Skälen är flera. När det gäller InDesign kan du montera Photoshop- och Illustratorfiler med lager utan att först spar till t.ex eps, vilket underlättar ditt arbete. Sedan har Indesign en bra färghantering, där du med våra ICC-profiler kan få en uppfattning om slutresultatet. Programmen är dessutom snabba när det gäller att skapa bra postscripfiler, som vi använder när vi skriver ut på film eller plåt.
Istället för att uppgradera till QuarkXpress 6.0 bör man prova Adobe InDesign som först kom i november 99 med senaste version CS 3.01 (2004) och klarar att öppna både QuarkXpress och PageMaker filer med ganska bra resultat. Då får du ett modernt program som bl.a. stöder PDF-arbetsflöden, något som är en branschstandard.

Våra program och versioner
Mac
PageMaker 6.52/7.01, InDesign 1.52/2.02/CS, Quark Xpress 4.1/5.1/6.1,
Adobe Photoshop 5.5/7.01/CS, Adobe Illustrator 9.0/CS,
Adobe PageMill 3.0 (web), OmniPage 8.0 (ocr), Agfa ColorTune 3.01 (färgkalibrering och icc profiler), Acrobat Distiller 4.05, 5.02, 6, 7.01, Acrobat 4.05, 5, 6, 7, Acrobat Capture 2.01, Apple iWork Pages, Netfinder och Fetch (ftp-filöverföring) och en hel mängd andra program.

PC
PageMaker 6.52/7.01, InDesign 1.52/2.02/CS, Photoshop 5.5/7.01/CS, Illustrator 9.0/CS, PageMill 3.0 (web), OmniPage 8.0 (ocr), ColorTune 3.01 (färgkalibrering och icc profiler), Acrobat 7.01, Acrobat Capture 2.01, Microsoft Office 2000/XP, Microsoft Word, Access, Excel, Publisher, Framemaker 4.0, Corel 9, Agfa Apogee, WSproFTP (filöverföring) och mycket mer.

Packningsprogram (komprimering) Winzip (.zip) för PC och Stuffit (.sit) för Mac och PC.

Entrén:
Startsida Entrén
Företagsidé
Nyheter
Karta
Färdväg
Tidsvinst
Ditt Nätverk
Personal
Historik
Program